Ценителите на европейската и, най-вече, на италианската кухня са запознати с картофените кнедли, които италианците наричат ньоки. За по-неосведомените ньоките са малки кръгли топченца, които могат да бъдат приготвени от най-различни продукти - картофи, грис, брашно, извара, месо и т.н. Вариантите са разнообразни – солени или сладки, те се сервират и като основно ястие, и като десерт.

Продукти:

4 с.л. боровинки
400 г ягоди
200 мл квасена сметана
100 г сирене пармезан
800 г готови картофени ньоки
50 г масло
Сол на вкус

Приготвяне:

Кипнете около 2 л подсолена вода и внимателно пуснете ньоките. Варете най-много 4-5 минути и ги извадете с решетъчната лъжица. Наредете ги в овално плато и ги полейте с разтопеното масло. Поръсете със сиренето и облейте със сметаната. Върху нея аранжирайте с разрязаните на половинка ягоди и леко озахарените боровинки.