Лютеницата е традиционно българско ястие, което се приготвя основно от домати, консервирани чрез варене. Рецептите за лютеница са много и разнообразни. В някои домакинства задължително добавят печени чушки, в други - моркови, картофи, патладжани и т.н. Класическият вариант е само от домати. Препоръчително е да се използват месести сортове, при смилането на които се получава повече маса. Такъв например е сортът Рома.

Снимка: LadyZone.bg


Обикновено лютеницата се приготвя в големи количества, затваря се в буркани и се пази за късната есен и зимата. Изключително удобно за приготвянето й е да разполагате с дълга маса, на която могат да се съберат всички домати, измити буркани, машинка за мелене, бъркалки и др. Трябва да внимавате при варенето, защото често смлените домати пръскат и цапат.

Приготвяне:

Доматите се измиват, почистват и нарязават на половинки. Смилат се на пюре. Сипват се в дълбок съд и дълго се варят, като периодично се бъркат с решетъчна лъжица.

Лютеницата се овкусява основно със сол и захар.
За 10 кг домати се използват 2 с. л. сол и 1 ч. л. захар. Захарта намалява киселия вкус на доматите. Добавя се и 1 ч. ч. олио, което омекотява вкуса. Въпрос на вкус е да се използва черен пипер, кимион и др. Съотношението на подправките се променя, ако добавяте други продукти - готово доматено пюре, печени чушки, или т.н. 

Как се познава дали лютеницата е готова