#Три златни правила за съхранение на ягоди

Измийте ягодите непосредствено преди консумация
Измийте ягодите, само ако непосредствено след това ще ги консумирате. В случай, че не възнамерявате да ги ядете, веднага след като сте ги донесли от пазара, не ги мийте в никакъв случай. Това е важно условия поради две причини. Ягодите са като гъби, които при измиване или навлажняване, поглъщат всяка водна частица – повод те да се размекнат, да се развалят бързо и да плесенясат.

Оставете стъблата възможно най-дълго време върху ягодите
Горното правило важи и за стъблата. Не бързайте да ги отстранявате. Оставете ги на местата им, докато не решите да приготвите ягодовия десерт. В противен случай ягодите по-бързо ще се развалят.

Не позволявайте на една ягода да развали всички останали
Ако забележите един или няколко мухлясали плод в пликчето с ягоди, незабавно ги отстранете. Не позволявайте на една ягода да развали всички останали. Мухълът се разпространява за отрицателно време, така че премахнете развалените плодове колкото се може по-скоро, след като сте ги донесли у дома.

#Къде да съхранявате ягодите>>

#Къде да съхранявате ягодите

Ако ги консумирате веднага, съхранявайте върху плота
Ако имате намерение да консумирате ягодите в деня, в който сте ги купили, няма нужда да ги слагате в хладилника. Може да ги оставите на стайна температура върху кухненския плот.

 

Ако ги консумирате утре, ги поставете в хладилник
Ако не планирате да похапнете от ягодите в деня, в който сте ги донесли у дома, най-доброто място за тяхното съхранение е хладилникът. Ниската температура поддържа влажността на плодовете, което ги предпазва от изсушаване. За целта извадете ягодите от плика и ги поставете в широка купа, без да ги миете и без да ги почиствате от стъблата. Покрийте ги със салфетки за поглъщане на излишната влага. В това състояние ягодите могат да се съхраняват не повече от 5 до 7 дена.

Ако ги консумирате през зимата, мястото им е във фризера
Когато избирате ягоди с ясното съзнание, че ще ги замразите, задължително условие е да внимавате всяка една от тях да бъде свежа, здрава, добре узряла, но в никакъв случай презряла. Най-добре е ягодите да са току-що откъснати от домашната градина. За целта ягодите се измиват, махат се дръжките, а водата се оставя да се оттече, за да не залепнат плодовете при замразяване. По желание може да ги нареже на половинки.

Ако предпочитате ягодите да са озахарени, оваляйте ги със захар. След това ги пакетирайте в полиетиленови пликове. Въздухът се изсмуква и пликовете се запечатват с етикет с дата. При размразяване, не забравяйте да ги поставите най-напред в хладилника, а едва след това – на стайна температура.