#Три златни правила за съхранение на ягоди

Измийте ягодите непосредствено преди консумация
Измийте ягодите, само ако непосредствено след това ще ги консумирате. В случай, че не възнамерявате да ги ядете, веднага след като сте ги донесли от пазара, не ги мийте в никакъв случай. Това е важно условия поради две причини. Ягодите са като гъби, които при измиване или навлажняване, поглъщат всяка водна частица – повод те да се размекнат, да се развалят бързо и да плесенясат.

Оставете стъблата възможно най-дълго време върху ягодите
Горното правило важи и за стъблата. Не бързайте да ги отстранявате. Оставете ги на местата им, докато не решите да приготвите ягодовия десерт. В противен случай ягодите по-бързо ще се развалят.

Не позволявайте на една ягода да развали всички останали
Ако забележите един или няколко мухлясали плод в пликчето с ягоди, незабавно ги отстранете. Не позволявайте на една ягода да развали всички останали. Мухълът се разпространява за отрицателно време, така че премахнете развалените плодове колкото се може по-скоро, след като сте ги донесли у дома.

#Къде да съхранявате ягодите>>