Когато погледът ни се спира върху опадалите по земята кестени, неизменно се сещаме и за техния изкушаваш аромат и вкус, когато бъдат изпечени или сварени. Но внимавайте – кестените в парковете не са ядливи. Те са от сорта, известен като конски кестен, и съдържат токсичното за хората вещество Aescullin. Ядливите кестени са от сорта европейски сладък.
Хубавите плодове са гладки и лъскави, без плесен и с леко хлабава обвивка около ядката, което е признак, че са добре узрели. Сладките ядливи кестени са узрели и готови за консумация точно сега – в края на септември. Те са с богато съдържание на калий, фосфор, магнезий, калций, натрий, желязо, както и мед, флуор и силиций. Всичко това прави кестените чудесен приятел в борбата с есенната умора и меланхолия.
Кестените могат да се приготвят по много и различни начини – печени на фурна, на открит огън, заровени в жарава, сварени, задушени. От тях може да приготвите супа, крем, кекс, торта, хляб, пюре и още много вкусни импровизации.
Печени кестени във фурна
Печени кестени във фурна
1. Направете малки разрези под формата на кръст по средата на долната част на кестена. Прорезите трябва да са само върху обвивката, не по основната част на ядката. Така при печене кестените няма пукат и гърмят.
2. Предварително загрейте фурната.
3. Сложете кестените в дълбока тава и ги печете в продължение на 20 минути.
4. Обелете кестените, докато са все още топли. След като изстинат, това става доста по-трудно. Ако не можете да ги обелите, върнете ги във фурната и печете още 5 минути.