Наслаждавайте му се в малки порции, защото е наистина засищащ! Топъл или студен, винаги е прекрасен.

#Необходими продукти за кората:
2 ½ чаши брашно
2 ч.л. захар
1 ч.л. сол
150 гр. масло на стайна температура
1 ч.ч. настъргано сирене Чедър
1 ч.л. ябълков оцет
4 ч.л. ледено студена вода
1 голямо яйце

#Необходими продукти за пълнежа:
100 гр. масло
около 2 кг. различни видове ябълки (каквито предпочитате или намерите на пазара)
1 ч.ч. захар
1 ч.л. лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
1 равна чаена лъжичка канела
щипка индийско орехче
щипка сол
3 с.л. брашно

#За кората - Смесете брашното, захарта и солта в купа. Добавете маслото и смесете добре с ръце до получаването на трохи. Добавете и сиренето Чедър и разбъркайте с дървена лъжица. Добавете оцета и водата и смесете до получаването на ронливо тесто. Разделете на две части тестото - едната част да е малко по-голяма от другата. Увийте двете части в прозрачно фолио и сложете за един час в хладилника.

#За пълнежа - разтопете маслото в дълбока тенджера. Добавете нарязаните ябълки, захарта, лимоновата кора и сок, канелата, индийското орехче,солта. Задушете добре, но не позволявайте на ябълките да се разкашкат, трябва да бъдат меки, но парчетата да са цели! Изсипете ябълките върху хартия за печене и оставете да се охладят. През това време разточете по голямата топка тесто и поставете върху предварително намазнена тава за пай с масло. Изсипете отгоре цялата смес от ябълките.

Покрийте с втората разточена кора. Намажете с разбито яйце и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. След това я намалете на около 175 градуса и продължете печенето още 50 минути!