Това великолепно руско предястие е не само здравословна, но и изключително питателна и енергийна храна. Всички сме чували за чудните качества на яйцето, но хайверът, който всъщност представлява миниатюрни яйчица, не отстъпва по качество, а още по-малко – по вкус. Червеният хайвер съдържа 30 % белтъчини, които напълно се усвояват от организма. В него няма вредни мазнини, а присъствието на важните и незаменими аминокиселини, витамини А, В, С, D, минерали, фолиева киселина и лецитин, го правят изключително силна и полезна храна.

Съчетани заедно, яйцето и хайверът се превръщат в едно  наистина съвършено и изискано предястие.

Продукти за 5 порции:

5 твърдо сварени яйца
50 г червен хайвер
1 средно голяма глава лук
150 г гъста заквасена сметана

Приготвяне:

Разрежете твърдо сварените яйца на половинки и извадете жълтъците. Настържете лука на едро ренде. Размачкайте жълтъците и ги смесете с лука. Добавете към тях сметаната и разбъркайте добре. С получената смес напълнете половинките белтъци. За ефект може да използвате шприц. Отгоре украсете с червен хайвер.

Подредете красиво в чиния пълнените яйца или поставете всяко от тях върху кръгла филия хляб или брускета. Може да декорирате предястието с тънки перца зелен лук.

Аристократизмът на това изящно блюдо позволява компанията на чаша нежно дъхаво шампанско.

 

Очакваме вашите вкусни допълнения, изменения, идеи или предложения на кулинарните странички на нашите форуми тук или тук...