Продукти:
3 ч. ч. брашно
2 с. л. краве масло
4 жълтъка
½ ч. ч. прясно мляко
1 с. л. водка или коняк
½ ч. л. сол

олио за пържене
пудра захар и 1 пакетче ванилия за поръсване

Към брашното се добавят всички останали продукти и се омесва твърдо тесто. Оставя се да почине за 10-15 минути. Разточва се на кора с дебелина 2 мм. Разрязва се на правоъгълници с дължина около 6 см.

Ако не сте успели да разточите кората достатъчно тънко, може да разточвате и всяко едно правоъгълниче поотделно. Колкото по-тънки са, толкова по-хрупкави стават след пърженето. В средата на правоъгълниците се прави разрез.

Горният десен ъгъл се промушва през прореза с посока долу, вляво.



 


Получава се панделка.


Пържат се в дълбок съд със сгорещено олио. По време на пържетео водката се изпарява, изсушава тестото и прави сладките хрупкави.



Още топли се овалват в пудра захар, смесена с ванилия.

 

Любопитка:
В древнославянската митология Хворст е покровител на хората, достигнали старост, но в не много добро здраве. За да имат милостта на своя бог, хората му принасяли големи жертви и горещо се молели..