Топлите пухкави хлебчета подслаждат всяко ястие. Поръсени със сусам или маково семе, те придават своеобразен чар и уют на трапезата.

Продукти за около 20 броя (2 тави):

500 г брашно
3 с.л. олио
1 щипка настъргано индийско орехче
300 г прясно мляко
½ ч.л. захар
1 с.л. сол
1 яйце
1 пакетче мая

За гарниране:
1 жълтък и 2 с.л. прясно мляко за намазване
Сол и сусам или маково семе за поръсване

1.Сложете в купа брашното, солта, олиото и настърганото индийско орехче. Затоплете млякото леко, разбийте добре с маята, захарта и яйцето и изсипете в сместа с брашното.
2.Замесете продуктите с миксера на лепкаво тесто. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса 30 минути.
3.Застелете тавите с хартия за печене. Тестото се меси около 10 минути. Оформете го на руло и го нарежете на 20 парчета. От там нататък развихрете фантазията си. Може да изваете гевречета, кръгли хлебчета или кравайчета и ги наредете в тавите.
4.Разбийте жълтъка в млякото и намажете хлебчетата със сместа. Поръсете със солта, маковото семе или сусама. Покрийте с кърпа и оставете 30 минути да довтасат.
5.Печете в загрята предваритерно на 200 градуса фурна около 15-20 минути. Сервирайте хлебчетата топли и уханни.