Рецепта за гофрети с елда за 4 порции
½ чаша пълнозърнесто пшенично брашно
¼ чаша брашно от елда
¼ чаша пшеничен зародиш
1 чаша прясно мляко
1 ч.л. бакпулвер
4 с.л. разтопено масло
2 яйца
Пълнозърнестото брашно и брашното от елда се пресяват заедно с бакпулвера в голяма купа. Добавя се и пшеничният зародиш. Отделно се разбиват яйцата и се смесват с брашната. Към тях се прибавя млякото (може да се замени с кисело мляко) постепенно при разбъркване. Тестото е рядко. Накрая се слага и разтопеното масло. Изпичат се върху нагорещена форма за гофрети до златисто-кафяво за около 3-5 минути.
Хрупкавите гофрети се подслаждат с кленов сироп или мед. Гарнират се с пресни плодове според вкуса.