Летните дни, още повече на морето,
ще бъдат изпразнени от съдържание, ако не си похапнем рибка, и то печена. Една от най-подходящите рибки за печене е лавракът. Това не означава, че не може да бъде заместен от два по-едри карагьоза или от един елегантен кефал. Но по-важното е как да го подготвим и издокараме преди да полегне на тихата жар:
Изчистената риба най-напред се овалва
в предварително приготвена смес от смлян с кората лимон, сол и майорана или мащерка. След кратка "дрямка” в ароматизираната по този начин саламурка, рибката се бланшира само за една минута с кипяща вода, в която са пуснати няколко тисови или млади борови шишарки.
След 4-5 минутно излежаване върху скарата
от едната и от другата страна, заливаме още горещото морско чедо със сос, приготвен в блендера до състояние на пяна от: чаша сладко вино Марсала, малко зехтин, лъжичка-две портокалов сок, цяла китка магданоз и... няколко стръкчета мента. Някои заместват Марсала-та с чаша нежно звучащо розе. Но... това е въпрос на вкус.
Сервира се
върху полети със зехтин и изпечени в тавичка картофи заедно с кубчета от една средно голяма глава целина. Така поднесена, печената вкусотия ще ви дари едновременно с дъха на морето, свежестта на ментата и скрития подканящ чар на лятното вино.
Да ви е сладко и дъхаво... Наздраве!
P.S. Печената рибка може да бъде гарнирана и с добре сварен кус-кус в доматен сос, подправени с щипка джинджифил и босилек, но това е съвсем друга соната...