Нека помним – нашето тяло се измъчва не от ограниченията в храната и другите удоволствия, а от излишеството в тях. В периода на поста душата управлява тялото, а не обратното. За това съдейства ограничаването на количеството ежедневна храна и изключването от употреба на животински продукти.
Ето подходяща рецепта за постите:
Пелмени с гъби
За тестото:
2 ч.ч. брашно
2½ ч.ч. гореща вода
4 с.л. олио
За плънката:
300 г гъби
1 ч.ч. сварен булгур (елда)
4 с.л. олио
1 глава лук
черен пипер
сол
Нарязаните на дребно гъби се задушават в сгорещеното олио заедно със ситно нарязания лук. Добавя се свареният булгур, черният пипер и солта. Сместа се разбърква много добре.
Горещата вода се изсипва в олиото, добавя се в брашното и бързо се замесва тесто. Омесва се добре и се разточва с точилка на лист, дебел 4-5 мм. С кръгла чаша или формичка се изрязват кръгчета. В средата на всяко кръгче се слага с лъжичка от плънката. Краищата се прилепват с пръсти. Пелмените се посипват леко с брашно. В тенджера завира подсолена вода. Пелмените се пускат внимателно в нея и след като изплуват, се вадят с решетъчна лъжица.