Да си направим течен шоколад у дома се оказва също толкова лесно и приятно, колкото и приготвянето на сладко. Разбира се, за постигането на неподправения му вкус, е нужно присъствието на негово величество Лешника. Сладкарската сметана пък ще ви помогне да уловите онази плътна текстура.
Продукти за ок. 300 г течен шоколад
250 г лешници, печени и обелени
¼ ч.ч. неподсладено какао на прах
1 ч.ч. пудра захар
екстракт от 1 ч.л. ванилия
¼ ч.л. сол
2 с.л. зехтин (или краве масло по желание)
100-150 мл сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Поставете в блендер лешниците и смелете на ситно. Добавете останалите съставки и продължете да разбивате, докато сместа се хомогенизира.
За по фин и нежен вкус добавете 100-150 мл сладкарска сметана. Сместа трябва да е с мазна кремообразна консистенция. Ако е прекалено твърда, добавете още 1 ч.л. масло и разбъркайте, докато постигнете идеалната текстура.
Вземете буркан, поставете го в тавичка, с капачката до него, и го стерилизирайте за 20 минути при 140 градуса във фурната.
След това напълнете буркана с шоколада, затворете го и оставете да изстине. Консумирайте го при стайна температура. Съхранявайте в хладилник не повече от една седмица.