Преди няколко години бях на кратко обучение (с цел писане на репортаж) в кухнята на петзвезден столичен хотел. Попитах сладкаря за някаква рецепта на торта без термична обработка. Той отвори дебелите папки, в които рецептите са написани и сложени прилежно в найлонови джобчета. Даде ми тази рецепта, която изпробвах и резултатът бе страхотен!
Бадемово-вишнева торта
Продукти
Готов шоколадов блат
2 кофички заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
сладко от вишни
Приготвяне
Сметаната и захарта се разбиват (през лятото можете да направите крема по-лек, като замените едната кофичка сметана с кисело мляко с по-висок процент масленост). Част от крема разстилате върху първия блат. Слага се сладко от вишни (може и друго, но вишните са предпочитани заради леката горчивина, която дава богатство на вкуса), а върху тях по-голямата част от крема. Следва вторият блат (ако блатовете са три, малка част от сладкото се слага между втория и третия). Финализира се с останалия крем и се украсява с филирани бадеми.