Няма как да не споделим с вас нещо, което през последните дни набра изключителна популярност и добри отзиви в интернет – прегръщащите бадеми мечета на японската готвачка Маа Тамагосан (Maa Tamagosan). В нейния блог може да се насладите на оригиналната рецепта (разбира се, ако разбирате японски). Междувременно за всички, които не се справят добре с чуждите езици, в интернет се появиха добри хора, които помогнаха да разберем рецептата и процеса по приготвянето. Единственото по-специфично нещо, което ще ви трябва, е формичка мече.
Какво ви е нужно:
100 г бяло брашно
2 с. л. царевично брашно
20 г картофено нишесте
40 г захарен сироп
10 г мед
30 г растително масло
щипка сол
Вижте начина на приготвяне>>>
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 160 градуса.
2. Смесете бялото и царевичното брашно и ги пресейте 5 пъти.
3. В голяма купа добавете картофеното нишесте и солта.
4. В отделен малък съд смесете захарния сироп, меда и растителното масло.
5. Смесете двете купи в голямата. Разбъркайте добре, докато се получи хомогенна смес – средно меко тесто.
6. Разстелете тестото върху твърда повърхност с дебелина 3-4 мм.
7. С формичката изрежете мечета.
8. За да направите лицето на мечетата ви е нужда клечка за зъби – пробийте две дупки за очи и една за нос.
9. Поставете на коремчето на всяко мече по един средно голям бадем и прегънете ръчичките към него – да се получи така все едно прегръщат ядката.
10. За обърнатото мече използвайте остатъците от тесто и оформете малко топче, което ще служи за опашка.
11. Пече се 10 минути върху хартия за печене. Намалете фурната на 150 градуса и печете още 10 минути.