"Банофи" е типичен английски десерт, който се приготвя от банани, сметана и карамел. Основните съставки се редят върху хрупкава коричка от грахамови бисквити и сметана. Името му е игра на думи и е комбинация от английските думи "banana" (банан) и "toffee" (карамел).
Необходими продукти за 4 порции:
8 бр. натрошени на ситно грахамови или маслени бисквити
240 мл (или 1 ч.ч.) + 2 с.л. бита сметана
5 с.л. захар на кристали
1 ч.ч. готово Дулсе на Лече (млечен карамел)
2 зрели банани, нарязани на филийки
200 г разтопен тъмен шоколад
настърган шоколад за украса
4 десертни чаши (от по 200 мл)
Начин на приготвяне:
Смесете натрошените бисквити с 240 мл бита сметана и захарта. Така получената бисквитена смес сложете на дъното на чашите, като разпределите по 3 ч.л. за всяка чаша.
След това последователно наредете по 2 ч.л. разтопен шоколад, по 4 парченца банан, по 1 с.л. Дулсе де Лече и по 1 ч.л. бита сметана. Редувайте редовете, като завършите със сметаната.
Добавете отгоре 2 парчета банан по желание и поръсете с настърган шоколад.
Десертът може да поднесете веднага, или след като е постоял няколко часа в хладилник.