Коледа може и да не е дошла все още, но все пак наближава. Ето защо ще е хубаво да се подготвим за нея по-отрано, за да имаме достатъчно избор да си подсладим, замезим, овкусим и украсим гозбите от празничната трапеза...  и не само.

Сушена  пастърма

Продукти:
месо от бут
смлян черен пипер
червен пипер
сол

Приготвяне:
Месото, от което е отстранена кожата и тлъстината, се нарязва на правилни парчета с дебелина 2 см. Парчетата се нареждат на редове в дървено корито, като всеки ред се ръси обилно със сол. Най-горният ред се засипва с още повече сол. След като престои така 10-12 дни, солта се отстранява, а месото се изплаква в студена вода и се окачва на сенчесто и проветриво място. Като позасъхне, то се пресува 24 часа под дъска, притисната с камъни, и след това отново се суши ок. 1 месец. За по.голяма трайност след пресуването пастърмата се намазва с гъста каша, приготвена от равни количества черен и червен пипер, размити с малко студена вода. Има трайност 1 година.

Сушени гъби

За сушене се използват ароматни гъби от един вид най-често печурки, манатарка, булка, пачи крак, кладница. Гъбите се почистват с четчица и кърпа от пръстта, без да се мият. Дребните гъби се сушат цели, а по-едрите се нарязват на две или на четири. Пънчетата им се отрязват до 1 см от чашката. Гъбите се сушат на слънце, нанизани на връв, която се закачва като гирлянда, или насипани върху сито, докато започнат да се чупят при натиск с пръст. Изсушените гъби се съхраняват в стъклени бурканчета с плътно затварящ се капак или в торбички от памучен плат на сухо проветриво място. Може да ги превърнете в гъбен прах, който е чудесна подправка.