Продължаваме с обещаната поредица от рецепти в избран цвят. Ред е на лилавия. Плодовете и зеленчуците от тази нежна гама дължат яркия си наситен цвят на виоланина. Благодарение на растителния пигмент антоцианидин пък виолетовите патладжани, цвекло, боровинки, грозде и сливи са не само сладки за окото, но оказват изключително благотворно влияние върху здравето. Консумацията им  намалява риска от някои видове рак, засилва паметта и подпомага сърдечната дейност. Боровинките пък са същински шампиони по количеството си на антиоксиданти.

Салата с чесън и цвекло

Продукти:
2 бр. цвекло
2 скилидки чесън
100 г моцарела
зехтин
2-3 с.л. квасена сметана
сол
кедрови ядки

Приготвяне:
Измийте и сварете цвеклото, докато омекне. Настържете го в голяма купа, след това прибавете настърганото сирене и пресования чесън. Добавете сметаната, малко зехтин и сол на вкус. По желание може да декорирате с кедрови или орехови ядки и/или стафиди.

Пълнени патладжани със зеленчуци

Продукти:
3  патладжана
2 глави лук
1 морков
1 чушка
2 домата  
1-2 скилидки чесън
1 чаша грах и/или царевица
сол и черен пипер
 
Приготвяне:
Измийте патладжаните, отстранете стеблата и нарежете всеки един от тях по дължина на две половинки. С помощта на лъжица отстранете вътрешността на патладжаните. Пригответе плънката - леко запържете в масло нарязания лук, нарязаните на малки парченца моркови, добавете черен пипер и част от отстранената и нарязана вътрешност на патладжаните. Най-накрая добавете доматите, царевицата (и/или граха) и чесъна и отново овкусете с черен пипер и сол. С получената смес напълнете всяка половинка. Наредете ги в намазнена тавичка, покрийте обилно всяка от половинките с настърган кашкавал и ги поставете в предварително загрята на умерен огън фурна. Печете около 30 минути.

Снимка: Thinkstock/Guliver Photos