Продължаваме с обещаната поредица от рецепти в избран цвят. Ред е на лилавия. Плодовете и зеленчуците от тази нежна гама дължат яркия си наситен цвят на виоланина. Благодарение на растителния пигмент антоцианидин пък виолетовите патладжани, цвекло, боровинки, грозде и сливи са не само сладки за окото, но оказват изключително благотворно влияние върху здравето. Консумацията им  намалява риска от някои видове рак, засилва паметта и подпомага сърдечната дейност. Боровинките пък са същински шампиони по количеството си на антиоксиданти.

Салата с чесън и цвекло

Продукти:
2 бр. цвекло
2 скилидки чесън
100 г моцарела
зехтин
2-3 с.л. квасена сметана
сол
кедрови ядки

Приготвяне:
Измийте и сварете цвеклото, докато омекне. Настържете го в голяма купа, след това прибавете настърганото сирене и пресования чесън. Добавете сметаната, малко зехтин и сол на вкус. По желание може да декорирате с кедрови или орехови ядки и/или стафиди.