Поднасяме ви няколко идеи за блюда от кореноплоди, които, наред с прекрасните си вкусови качества, са и доказани врагове на пролетната умора. Една от най-хубавите черти на тези гозби е, че кореноплодите, от които са приготвени, запазват и дори удвояват полезните си свойства при топлинната си обработка. Всяка рецепта е за 4-6 порции:

Ряпа по холандски

Продукти:

500 г бяла ряпа
500 г моркови
500 мл прясно мляко
100 г кашкавал
3 яйца

Приготвяне:

Ряпата и морковите се обелват и се нарязват на тънки кръгчета. Подреждат се в намаслена тавичка, поръсват се с настърган кашкавал и се заливат с яйцата, разбити в млякото. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.

Целина по испански

Продукти:

2 глави целина
50 г краве масло
сол на вкус

Приготвяне:

Целината се разрязва на половинки, почиства се и сварява за около 10 минути в подсолена вода. Отцежда се и се запича в силна фурна за кратко, докато омекне. Може да се сервира и топла, и студена.

 

Хрян по украински

Продукти:

1 коренче почистен и настърган хрян
50 г краве масло
20 г брашно
200 г квасена сметана
200 мл зеленчуков бульон
2 с.л. ябълков оцет
1 дафиново листо
черен пипер на зрънца
сол на вкус

Приготвяне:

Брашното се запържва леко в половината от маслото и се разрежда постепенно с бульона и сметаната. Оставя се да поври 3-4 минути. В друг тиган хрянът се запържва в останалото масло, като се прибавят оцета, 2 с.л. вода и подправките. Вари се, докато течността почти се изпари. Хрянът със соса се смесва и се кипва за 1 минута.

 

Цвекло по датски

Продукти:

2 глави червено цвекло
1 целина
2 ябълки
100 г майонеза
1 лимон

Продукти:

Цвеклото, целината и ябълките се нарязват на ситно. Объркват се с майонезата и се оставят за 30 минути в хладилника. Преди да се поднесат, се украсяват с тъни кръгчета лимон.

 

Гулия по руски

Продукти:

8 гулии
300 г мариновани гъби
1 глава лук
50 г краве масло
200 мл квасена сметана
сол на вкус

Приготвяне:

Гулиите се запичат във фурната, докато омекнат. След това се обелват и се издълбава част от средата им. Последната се нарязва на ситно, след което се добавят нарязаните гъби и предварително запържения лук. С получената смес се пълнят издълбаните гулии, върху всяка се поставя по парченце масло и се запичат под капак. Малко преди да е готово, се покриват със сметана.