Изборът на храна по време на бременност е от изключително значение както за майката, така и за здравето и нармалното развитие на малкото човече. Ето защо не е нужно да се тъпчем през този период. От значение е не количеството, а качеството на храната. Тук поднесените рецепти са идеален избор за дневно меню на бъдещата мама.
Зеленчуково-млечна супа
Тази зеленчукова прелест доставя на организма необходимите му витамин С, фолиева киселина, калций, желязо и цинк.
Продукти:
250 г нарязани картофи
250 г ситно нарязан лук
½ л вода или бульон
1-2 връзки чесън
300 мл мляко
Приготвяне:
Варете картофите и лука в бульона до омекване, добавете дивия чесън и млякото и оставете да кипне.
Лимонов ориз
Ястието дарява организма на бъдещата майка с така необходимите витамин В, цинк и целулоза.
Продукти:
225 г кафяв ориз
настъргана кора на 1 лимон
ядки кашу
15 мл зехтин
Приготвяне:
Варете ориза до омекване, след което прибавете останалите съставки.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Скумрия по гръцки
Тази вълшебна рибена гозба доставя на организма витамини от група В, витамин D, калций, магнезий и така полезните омега 3 мастни киселини.
Продукти:
2 скумрии
черен пипер
2 лимона, нарязани на резенчета
2 счукани скилидки чесън
риган
кисело мляко
Приготвяне:
Поръсете скумрията със сол и черен пипер и сложете във вътрешността й резенчетата лимон, чесъна и ригана. Намажете я с олио и я изпечете на скара. Залейте я с киселото мляко. Чудесен избор за гарнитура е лимоновия ориз от споделената по-горе рецепта.
Грах с подправки
Това приказно ястие, поднесено на обед или вечеря, действа изключително благотворно върху организма на бъдещата мама. То съдържа витамини от групата В, витамини D и Е, фолиева киселина и калий.
Продукти:
250 г грах, сварен и изцеден (или от консерва)
2 счукани скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
сол
копър
черен пипер
Приготвяне:
Разбъркайте граха с копъра и лимоновия сок. Прибавете зехтина, чесъна и другите съставки.
Млечен десерт с ябълки и цитруси
Тази сладка нежност съдържа витамин С, фолиева киселина и целулоза.
Продукти:
250 г нарязани ябълки
75 мл прясно изцеден портокалов сок
1 с.л. мед
½ лимон, обелен
75 мл изстудено конензирано мляко
Приготвяне:
Сварете ябълките в пороткаловия сок до пълното им омекване и разкашкване. Смесете ги с меда, сока и вътрешността на лимона. Разбийте млякото до пяна и го разбъркайте с ябълковата каша.