Банички с гъби и орехи
Продукти за 6 банички:
400 г готово бутер тесто
150 г орехи
20 г масло
2 с.л. сметана
300 г печурки, нарязани
1 скилидка счукан чесън
½ ч.л. сухи зелени подправки
1 жълтък, разбит с 1 ч.л. вода
1 с.л. сусам
Приготвяне:
Разтопете маслото в тигана, добавете 1 с.л. сметана, гъбите, чесъна и зелените подправки. Задушете за 6-7 минути, докато гъбите омекнат, а течността се изпари. Прехвърлете гъбите в отделна чиния. Поръсете ги с останалата сметана и посолете. Изсипете орехите и разбъркайте.
Развийте тестото внимателно, след което го нарежете на 6 квадрата. Леко намажете краищата с малко от разбития с вода жълтък. Поставете плънката от едната страна по диагонал и прегънете тестото, за да се получи триъгълник. Натиснете краищата, за да се запечатат плътно. Намажете баничките с разбито яйце и поръсете със сусам. Направете прорез отгоре, за да излиза парата.
Прехвърлете баничките в тавичка и печете 15 минути, докато бухнат и леко се зачервят.
Салата от чушки, орехи и авокадо
Продукти за 4 порции:
2 с.л. зехтин
2 чаши орехи, счукани на едро
сол и прясно смлян черен пипер
1 голяма глава лук, нарязана
2 сладки чушки, нарязани
1 с.л. кимион
1 ч.л. сушен риган
2 скилидки чесън, смляно или настърган
2 чаши зеленчуков бульон
2 консерви черен фасул, изцеден и изплакнат
4 глави лук
1 чаша настърган кашкавал
1 авокадо, нарязано на кубчета
Приготвяне:
Загрейте олиото. Добавете орехите и подправете със сол и черен пипер. Пържете от 4 до 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете лука и чушките и продължете да бъркате още около 3 минути. Добавете кимиона, ригана и чесън и пържете още около 1 минута.
Намалете огъня и оставете сместа да се задуши още 10 минути. Намачкайте боба внимателно с дървена лъжица, за да се сгъсти сместа. Подправете със сол и черен пипер. С черпак разпределете ястието в купички и сервирайте с нарязания отгоре лук, настърган кашкавал и авокадото.