Банички с гъби и орехи

Продукти за 6 банички:

400 г готово бутер тесто
150 г орехи
20 г масло
2 с.л. сметана
300 г печурки, нарязани
1 скилидка счукан чесън
½ ч.л. сухи зелени подправки
1 жълтък, разбит с 1 ч.л. вода
1 с.л. сусам

Приготвяне:

Разтопете маслото в тигана, добавете 1 с.л. сметана, гъбите, чесъна и зелените подправки. Задушете за 6-7 минути, докато гъбите омекнат, а течността се изпари. Прехвърлете гъбите в отделна чиния. Поръсете ги с останалата сметана и посолете. Изсипете орехите и разбъркайте.

Развийте тестото внимателно, след което го нарежете на 6 квадрата. Леко намажете краищата с малко от разбития с вода жълтък. Поставете плънката от едната страна по диагонал и прегънете тестото, за да се получи триъгълник. Натиснете краищата, за да се запечатат плътно. Намажете баничките с разбито яйце и поръсете със сусам. Направете прорез отгоре, за да излиза парата.
Прехвърлете баничките в тавичка и печете 15 минути, докато бухнат и леко се зачервят.

 

Салата от чушки, орехи и авокадо

Продукти за 4 порции:

2 с.л. зехтин
2 чаши орехи, счукани на едро
сол и прясно смлян черен пипер
1 голяма глава лук, нарязана
2 сладки чушки, нарязани
1 с.л. кимион
1 ч.л. сушен риган
2 скилидки чесън, смляно или настърган
2 чаши зеленчуков бульон
2 консерви черен фасул, изцеден и изплакнат
4 глави лук
1 чаша настърган кашкавал
1 авокадо, нарязано на кубчета

Приготвяне:

Загрейте олиото. Добавете орехите и подправете със сол и черен пипер. Пържете от 4 до 5 минути, като разбърквате от време на време. Добавете лука и чушките и продължете да бъркате още около 3 минути. Добавете кимиона, ригана и чесън и пържете още около 1 минута.

Намалете огъня и оставете сместа да се задуши още 10 минути. Намачкайте боба внимателно с дървена лъжица, за да се сгъсти сместа. Подправете със сол и черен пипер. С черпак разпределете ястието в купички и сервирайте с нарязания отгоре лук, настърган кашкавал и авокадото.

Снимка: seriouseats.com

 

Сандвич с чушки и яйца

Продукти за 4 порции:

4 хлебчета за сандвич
2 с.л.  олио
1 зелена чушка, нарязана
1 червена чушка, нарязана
½ средно голяма глава лук, тънко нарязана
6 яйца
2 г сирене грюер, настъргано
сол и прясно смлян черен пипер
2 счукани скилидки чесън
Майонеза, кетчуп или друг сос по желание

Приготвяне:

Загрейте олиото на силен огън и добавете нарязаните чушки и лука. Пържете от 5 до 8 минути, като разбърквате непрекъснато, докато омекнат. Подправете с щипка сол. Намалете огъня.

Докато тиганът се охлажда, в купа разбийте яйцата и добавете сиренето. Разбъркайте заедно с щипка сол и черен пипер. В тигана добавете чесъна и пържете около 30 секунди. Едва тогава отгоре изсипете и оставете около 10 секунди преди да разбъркате. Бъркайте на всеки десет секунди, докато сместа се сгъсти, но не твърде много. Изключете котлона.

Разрежете всяко от хлебчетата надлъжно само едната страна. Извадете част от средата, ако е необходимо. С лъжичка запълнете със зеленчуково-яйчената смес средата и поръсете с черен пипер. Овуксете с избрания от вас сос и сервирайте.

Снимка: seriouseats.com

 

Задушен зелен фасул с тофу

Продукти за 4 порции:

200 г мариновано тофу
3 с.л. олио
1 с.л. пресен джинджифил, обелен и нарязан
1-2 малки люти чушки, тънко нарязани (незадължителни)
200 г зелен фасул канелини
сол на вкус
2 с.л. светъл соев сос
2 глави лук, нарязани на тънко

Приготвяне:

Загрейте 2 с.л. олио и запържете нарязаното на кубчета тофу от всички страни за около 5 минути, докато покафенее. Така изпърженото тофу отцедете и прехвърлете в отделна купа.

В тигана добавете останалата супена лъжица олио. Добавете джинджифила и незадължителните люти чушки. Разбъркайте около 30 секунди, докато се усети силен аромат, след което добавете зеления фасул и щипка сол. Оставете да заври на силен огън за около 30 секунди, намалете огъня и варете на слаб огън без капак, докато омекне.

Върнете изпърженото тофу в тигана и го разбъркайте със зеления фасул. Добавете соевия сос и лука. Разбъркайте и отново задушете, докато лукът омекне. Опитайте на вкус, посолете, ако е необходимо и сервирайте.