Шотландски чаен сладкиш

Продукти за 1 тава:

200 г брашно
50 г нишесте
50 г смелни белени бадеми
100 г пудра захар
200 г краве масло
1 щипка сол

Приготвяне:

Смесете и разбъркайте брашното, бадемите, пудрата захар, маслото и солта. Месете до гладко тесто върху поръсена с брашно работна повърхност. Оформете на топка, увийте във фолио сложете да престои 30 минути на студено. След това разделете тестото на две. От всяка половина оформете топка. Застелете тавата с хартия за печене. Вътре сложете топките тесто и с длани оформете два кръга с дебелината на пръст. Върху кръговете маркирайте с нож 8 парчета. Надупчете ги леко на равни разстояния, а по краищата направете резки (подобно на тези на обикновените бисквити). Оставете сладкиша да престои на хладно 1 час. След това печете сладкиша на 180 градуса около 30 минути. Извадете от фурната. Оставете 15 минути в тавата да се охлади. Поднесете с топъл или студен дъхав чай. Готовият сладкиш се полива с приготвена по указанието на опаковката бяла глазура и се прави украса по избор. На снимката сладкишът е декориран с националните символите на Шотландия и Ирландия.

Традиционен шотландски сладкиш, Снимка: ronnas.blogspot.com

Немски шоколадови бретцели

Продукти за 100 броя (4 плитки тави):

250 г краве масло
400 г пудра захар
2 пакетчета ванилия
1 яйце+1 жълтък
350 г брашно
1 щипка сол
3 с.л. тъмно какао на прах
10 г кокосово масло
по желание 3-4 с.л. какао, 2-3 с.л. настърган млечен шоколад или кокосови стърготини за поръсване

Приготвяне:

За тестото разбийте маслото на пяна. Добавете последователно с разбъркване 100 г пудра захарта, ванилията, жълтъка и яйцето. Брашното и солта пресейте отгоре и разбъркайте. От хартия за печене изрежете 4 парчета с размера на тавите. На гърба на хартията с помощта на шаблон или с форма за изрязване на тесто изрежете еднакво големи бретцели. Напълнете шприца с тесто. Във всяка тава по начертаните мостри шприцовайте бретцели. Печете ги в предварително загрятата на 200 градуса фурна 10-15 минути до златистожълто. Извадете ги от фурната и ги сложете върху решетка за сладкиши да изстинат.

За глазурата разбъркайте останалата пудра захар с какаото, кокосовото масло и 2 с.л. вряло вода. Потапяйте бретцелите една след друга в глазурата и ги оставяйте да изсъхнат върху алуминиево фолио. По желание, преди да се втвърди глазурата, поръсете с какао на прах или кокосово стърготини.

Шоколадови бретцели, Снимка: ronnas.blogspot.com