В разгара на Октоберфест няма как да не отделим нужното внимание на изкусителните традиционни специалитети, които всяка година привличат над 6 млн. фенове на немската кухня в на бирения фест в Мюнхен. Поднасяме ви четири вкусотии, които, е, няма как да ви телепортират на Терезиевите поляни, но със сигурност ще пленят сетивата ви с оригиналния и неподражаем вкус на немската кухня.
Класически баварски бретцели
Продукти:
500 г брашно
20 г прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
300 мл вода
20 г краве масло
1 л вода
1 ч.л. сода бикарбонат
1 с.л. едра морска сол
Приготвяне:
Пресейте брашното в голяма купа. В отделен съд размийте маята заедно със захарта в топлата вода. Оставете на топло за 5 минути. След като маята шупне, я излейте в купата с брашното. Омесете еластично тесто, като накрая добавите солта и маслото. Месете 8-10 минути, след което оформете на топка и покрийте. Полученото тесто оставете настрана да си отдъхне не повече от 10 минути. Разделете го на 10-12 части и ги оформят на дълги фитили, които в центъра да са по-широки. От тях оформете бретцели. Оставете ги покрити за около 30-40 минути, за да втасат. В голяма тенджера кипнете водата заедно със содата. Потопете гевреците един след друг за 30 секунди, като ги изваждате с решетъчна лъжица. Наредете ги в тава и ги оставете за кратко да изсъхнат. Загрейте фурната на 220 градуса. Поръсете бретцелите с едра морска сол. Печете ги не повече от 20 минути, докато се покрият със златист загар.
Яйчна салата с вурстчета
Продукти:
500 г немски вурстчета
3 сварени яйца
1 глава лук
2 големи кисели краставички
1 ябълка
200 г кашкавал
5 с.л. майонеза
Приготвяне:
Нарежете всички съставки на кубчета и ги разбъркайте с майонезата. Оставете салатата на хладно най-малко за 30 минути и сервирайте.