Картофена крем супа със сирене
Продукти за 4 порции:
500 г картофи
250 г сирене
сол на вкус
1-2 щипки чубрица
джоджен
1 бучка масло
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета, сипете гореща вода и ги сварете. Добавете сиренето и подправките. В готовата супа добавете маслото и като изстине, я пасирайте. По желание може да добавите крутони.
Крем супа от червено цвекло и картофи
Продукти за 4 порции:
450 г червено цвекло
300 г картофи
1 връзка лук
25 г масло
900 мл зеленчуков бульон
1 с.л. суха мащерка
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. винен оцет
заквасена сметана
корен джинджифил
Нарежете кромида на дребно, картофите – на кубчета, а цвеклото – на тънки жулиени. Загрейте маслото и запържете лука за 4-5 минути. Добавете горещия бульон, зеленчуците и мащерката. Подправете със сол и черен пипер. Оставете да се вари около 20 минути или докато омекнат зеленчуците. Отделете част от бульона и пасирайте супата, като добавяте по малко от отделената течност до достигане на желаната гъстота. Прибавете оцета и сервирайте супата гореща, гарнирана със сметана, предварително подправена с настърган джинджифил на вкус.