Турска баклава

Продукти:
За тестото:
500-600 г брашно
2 яйца
10 г суха мая
250 мл прясно мляко
100 мл сладкарска сметана
½  ч.л. шафран за цвят
200 г масло
За плънката:
350 г счукани орехи
½ ч.ч. грис
½  ч.ч. захар
1 ч.л. канела
За сиропа:
2 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок
3-4 зрънца карамфил
2 ½ ч.ч. вода

Приготвяне:
Тестото се замесва с посочените продукти без маслото. Оставя се да втаса 45-50 минути. Разделя се на топчета с големина на праскова. Приготвя се плънката от изброените за приготвянето й продукти, които се разбъркват до образуването на хомогенна смес. Топчетата от тестото се разточват на тънък лист. Намазват се обилно с разтопеното масло и се поръсва с плънката. Подреждат се в предварително намазана обилно с масло тава и се разрязват на ромбчета. Отгоре баклавата отново се намазва обилно с масло. Пече се 30-35 минути на 180-190 градуса. След като се изпече, се залива с приготвения сироп и се оставя във фурната за още 2-3 минути, за да поеме сиропа. Сервира се след 2-3 часа, за да поеме сиропа и да омекне.

Тахан халва

Продукти:
2 ч.ч. мед
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ½ ч.ч. печен шамфъстък или бадеми

Приготвяне:
Медът се изсипва в малка тенджера и се вари на умерена температура, докато омекне леко. Оставя се да се охлади съвсем малко, след което към него се добавя ваниловият екстракт и ядките. Внимателно се изсипва в купа, в която предварително сме сложили тахана, и се разбърква, докато съставките се смесят добре. Сместа се изсипва в предварително намаслени формички и се оставя да изстине напълно. Формичките си покриват с прозрачно домакинско фолио и се оставят в хладилника за най-малко 24 часа. Халвата се разрязва, докато е още студена. Консумира се на стайна температура.