Свинското месо в съчетание с плодове превръща ястието в същински триумф за сетивата. Всяка рецепта е за 4 порции:
Шунка с картофи и ананас в портокалов сос
Загрейте 2 с.л. олио в голяма тенджера с дебело дъно и 5 минути задушавайте 225 г арпаджик. Добавете 450 г шунка нарязана на малки кубчета и 450 г картофи и задушавайте още 2 минути. Налейте 425 мл зеленчуков бульон и пуснете 2 ч.л. настъргана портокалова кора, 340 г ананас, нарязан на кубчета, похлупете и задушавайте 10 минути.
Смесете 1 с.л. царевично брашно със сока на 1 голям портокал и ги добавете към тенджерата. С леко бъркане подръжте на огъня 1 минута, докато сосът се сгъсти. Подправете със сол и черен пипер. Сложете в съда 340 г броколи, похлупете и задушавайте 5-10 минути, докато зеленчуците омекнат.
Свинско филе с мляко и праскови >>
Свинско бон филе с ябълки
Загрейте фурната до 200 градуса. В купа смесете 2 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. кафява захар, 1 ч.л. канела, 2 с.л. сушени боровинки (или стафиди) и 2 едри ябълки, обелени и нарязани. Всичко това разбъркайте добре. Поставете 450-650 г свинско бон филе в в съд за печене и около него разстелете сместа с ябълките, като внимавате да е разпределена равномерно. Покрийте с капак и запечете за 30 минути.
Извадете ястието от фурната и с помощта на лъжица полейте месото със соса, получен от печенето, докато изцяло го покрие. Поставете капака отново и запечете още 20 минути, докато свинското е готово и придобие кафеникав цвят.