У нас зреенето на смокините започва още през първата половина на август, като най-напред дръвчетата се изпълват със сочни плодове в югозападните райони, а след това - и навсякъде в страната ни, стигайки чак до черноморското крайбрежие. И цялата тази пищна смокинова феерия ни радва чак до октомври-ноември. Казват, че късните смокини били най-сочни и сладки. Е, как да не се изкушиш и да не се насладиш на още няколко вълшебни блюда с тяхно участие, преди да си отидат последните от тях.

Смокини с десертно сирене и орехи

Продукти:
4 питки десертно сирене всяко по 150 г
8 зрели смокини
100 г орехи
4 с.л. захар
8 с.л. лимонов сок

Приготвяне:
В 4 формички сложете хартия за печене и сложете отгоре сиренето. Срежете повърхността му под формата на кръст. Печете във фурната около 15 минути при температура 180 -200 градуса. Междувременно почистете смокините и ги нарежете на филийки. Изпечете ядките в тиган без мазнина. Поръсете захарта и карамелизирайте. Угасете в лимоновия сок и 100 мл вода. Варете, докато карамелът се разтвори. Дръпнете от огъня и добавете смокините. След като извадите сиренето от фурната, разтворете добре четирите му краища. Поднесете с багета, топната в топеното сирене. Гарнирайте с карамелизираните ядки и смокини.

Зелена салата със смокини

Продукти:
40 г кедрови ядки
4 смокини
3 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер
захар
3 с.л. зехтин
1 с.л. горчица
250 г зелена салата

Приготвяне:
Изпечете ядките до златисто в тиган без мазнина. Нарежете смокините на ивици. Пригответе дресинг от лимоновия сок, сол, черен пипер и захар на вкус. Добавете зехтина. Овкусете с горчицата. Върху измитата и подсушена зелена салата разпределете смокините, поръсете с ядките и залейте с дресинга.