Банички със сьомга и тцатцики

Продукти за 4 порции:
375 г пакет бутер тесто
160 г филе от сьомга , нарязано на правоъгълници (ок. 1-2 см)
120 г замразена бакла
25 г копър
25 г пресен лук
1 яйце, разбито
100 г сирене (рикота)
½ краставица
200 г цедено кисело мляко
1 скилидка чесън, счукана

Приготвяне:
Поставете парчетата сьомга в купа и добавете замразената бакла и зелените поправки. Посолете и разбъркайте добре. Развийте тестото, като го оставите върху хартията, в която е опаковано, и го нарежете на 4 парчета. Намажете го с яйцето с помощта на четка. Разпределете сместа със сьомга върху четирите парчета тесто, като направите купчина в средата и оставите свободна повърхнст по края отгоре и отдолу, както и в краищата по дължина. Поставете сиренето върху купчинките смес със сьомга. Сгънете краищата на тестото по дължина, така че да се съберат върху плънката, и ги притиснете, за да се съберат. Притиснете страните, за да запечатат плънката.

Прехвърлете баничките в тавичка за печене и ги намажете с яйце. Печете 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато бухнат и станат златисти. Докато баничките се пекат, настържете краставицата в сито и притиснете, за да отцедите излишната течност. Смесете краставицата  с киселото мляко и чесъна. Сипете тцатциките в купа и сервирайте с горещите банички със сьомга.

Рози от кисело мляко

Продукти за 4 порции:
2 ч.ч. желатин
50 мл вода
300 г кисело мляко
150 мл прясно мляко
захар на вкус
4-5 ягоди
7-8 бисквити
2-3 с.л. кондензирано мляко

Приготвяне:
Накиснете желатина във водата. Разбийте киселото и прясното мляко със захарта и няколко ягоди, намачкани с вилица. Разбъркайте добре. Прецедете сместа през сито, за да се отстранят ягодовите семенца. След 15 минути разтопяване на желатина на водна баня го свалете да се охлади. Внимателно го изсипете на тънка струйка при млечната смес и разбъркайте. Изсипете сместа в силиконови формички с фигурка на рози, като оставите малко от обема им незапълнене. Сложете ги в хладилника, за да се стегне кремът. Натрошете бисквитите и ги смесете с кондензираното мляко. Когато вече розите почти са стегнати, добавете по малко от сместа с бисквитки, за да се получи блат. Оставете розите още малко да се охладят. Ще полуите изключително вкусно и красиво кремче с блат.

saveur.com