Тези избрани блюда ще ви пленят завинаги най-вече с впечатляващото присъствие в тях на нара и неговата завладяваща сладко-стипчива нежна жилка.
Пилешки бутчета с нар
Продукти за 4 порции:
8 пилешки бутчета
2 с.л. краве масло
1 глава лук, ситно нарязан
3 скилидки чесън, ситно нарязани
½ ч.л. чили
1 с. л. зехтин
черен пипер
магданоз
2 чаши пилешки бульон
½ чаша сироп от нар
Подсушете добре пилешките бутчета и ги подправете със сол и черен пипер и ги оставете настрана. В тиган разтопете маслото и добавете, лука, чесъна и чилито.Разбъркайте и пържете в продължение на 1 минута. Дръпнете от огъня и изсипете в друг съд. В същия тиган добавете зехтина и запържете в него пилешките бутчета от всяка страна, докато придобият златист цвят. Добавете лучената запържена смес и пържете още малко, докато бутчетата покафенеят. Накрая облейте бутчетата с бульона и наровия сироп. Разбъркайте леко, покрийте с капак и сложете във фурната. Печете на умерен огън в продължение на 1 час. Извадете и гарнирайте с магданоз и нарови зрънца.
Сметанов сладкиш с нар и смокини >>
Кисело мляко с мандарини и нар
Продукти за 4 порции:
3 чаши кисело мляко
2 ч.ч. мандаринови резени
2 шепи пресни листа от мента
½ чаша печени ядки от елда
½ чаша шам фъстък
1 чаша нарови зрънца
2 с.л. лимонов сок
4 с.л. мед
В малка купа смесете нарязаните мандарини с листенцата мента, ядките, наровите зрънца и лимонов сок. Разбъркайте леко. Разпределете киселото мляко в четири купички за сервиране. Покрийте със сместа от плодовете и ядките, като завършите с по 1 с.л. мед на всяка порция. Украсете по желание с няколко резенчета киви.