Насладете се на есенното обаяние, скрито в тези леки и нежни десерти без топлинна обработка, които подбрахме за вас:
Пълнени смокини с крем от портокал и анасон
Продукти:
16 смокини (може и сушени)
115 г крема сирене (със стайна температура)
1 с.л. пресен портокалов сок
2 ч.л. настъргана лимонова кора
1 ½ ч.л. мед
½ ч.л. счукано анасоново семе
Приготвяне:
Отрежете дръжките на смокините, направете Х-образен разрез и внимателно разтворете плода. Разбийте в купа сиренето, портокаловия сок и кората, меда и анасоновото семе до кремообразна смес. Напълнете смокините с лъжица. Може да украсите с плод по желание и листенце мента. Преди консумация оставете в хладилник за един час.
Сладолед със сливи
Продукти:
4 бр. сливи, обелени и нарязани
500 мл неподсладен ябълков сок
1с.л. лимонов сок
1 ч.л. настъргана портокалова кора
Приготвяне:
Разбийте сливите, ябълковия и лимоновия сок в блендер. Добавете портокаловата кора. Изсипете в плитък съд с диаметър 20 см и оставете във фризера да се стегне. Пресипете сладоледа с лъжица в купа и разбийте, докато стане пухкав. Върнете в плиткия съд и оставете във фризера до втвърдяване. Преди сервиране оставете на стайна температура 10 минути.