Еклери с гуакамоле *
Продукти:
За тестото
60 г краве масло
1 щипка сол
80 г брашно
2 яйца
За плънката
2 плода авокадо
сок от 1 лимон
1 голям домат
1 малка глава червен лук
¼ краставица
1 скилидка чесън
2 с.л. накълцан кориандър
сол на вкус
кайенски пипер (може да го заместите с 1 на ситно нарязана люта чушка)
Приготвяне:
Кипнете в тенджера със 150 мл вода маслото и солта. Изсипете брашното и бъркайте, докато тестото стане на топка и се отделя от дъното на тенджерата. Отстранете тенджерата и охладете пареното тесто за кратко време. Разбийте тестото с миксер заедно с яйцата, докато стане гладко и лъскаво. Застелете тавата с хартия за печене. Със супена лъжица в нея сложете 5 порции тесто с диаметър 7,5 см и височина 3 см. Печете еклерите в предварително загрята на 220 градуса не около 20 минути до златистокафяво.Извадете и всеки от тях набодете от едната страна с върха на нож. Върнете отново във фурната и печете още 5 минути. Извадете и оставете да се охладят.
Междувременно разполовете авокадо, отстранете костилката и изгребете вътрешността с лъжица. Намачкайте я с вилица и добавете лимоновия сок. Измийте, разполовете и отстранете семената на доматите. Нарежете ги на малки кубчета. Обелете и нарежете на ситно кромида. Краставацата измийте, отцедете и нарежете на малки кубчета. Обелете скилидката чесън и я намачкайте. Зеленчуците, чесъна и кориандъра добавете към крема от авокадо, разбъркайте и овкусете със сол и кайенски пипер. Разрежете еклерите напречно от едната и ги напълнете с гуакамолето. Преди поднасяне, гарнирайте с листа от маруля.
__
* Мексиканска разядка от авокадо, лимонов сок и нарязани на ситно домати, чушки, лук и тук-там по някое и друго люто чушле.
Еклери с ориенталски крем от нахут
За приготвянето на еклерите следвайте стъпките от горната рецепта. За приготвянето на ориенталския крем с нахут отново за 5 броя, измийте нахут от една голяма консерва и оставете да се отцеди. Миксирайте, добавете 1 с.л. тахан (сусамова паста), 1 смачкана скилидка чесън и сока на 1 лимон. След това смесете и разбъркайте с 1 нарязана на малки парченца краставица, 1 настърган морков и 2 нарязани на ситно стръка зелен лук, както и 1 нарязана на ситно чушка. Овкусете всичко това с кимион, сол и черен пипер.