Хубавото на птичето месо е, че търпи всякакви подправки и колкото повече са те, толкова по-изкусителни са блюдата с него.
Пикантно пиле със зелен фасул
Продукти за 4 порции:
4 люти чушлета
2 с.л. олио
4 филета от пилешки гърди
2 големи скилидки чесън, счукани
2 с.р. соев сос
¼ чаша пилешки бульон
½ ч.л. захар
500 г зелен фасул, почистен и нарязан на половинки
копър и магданоз
Приготвяне:
Нарежете и счукайте лютите чушки в хаванче. Загрейте олиото в по-голям тиган. Добавете филетата, чесъна, соевия сос, пилешкия бульон и захарта. Пържете около 2-3 минути, като разбърквате от време на време. Добавете фасула и лютите чушки. Продължете да бъркате и задушете не повече от 1-2 минути, докато фасулът омекне до степен, че да запази зеления си цвят. Опитайте на вкус и добавете още малко соев сос, ако се налага. Сервирайте с гарнитура от ориз на пара.
Бургер с пуешко и чедър
Продукти за 4 порции:
½ кг едро смляно месо от пуешки бутчета
голяма китка магданоз
китка копър, нарязан
шепа листенца от прясна мента
1 ч.л. кимион
½ чаша галета, предварително накиснати в 1/4 чаша мляко
1 средно голяма скилидка чесън, настърган на ренде
½ малка глава червен лук, настъргана на едро
½ чаша сирене чедър, настъргано
сол и смлян черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин
1 глава лук, тънко нарязан
1 авокадо, тънко нарязано
дижонска горчица
топли пшеничени хлебчета
Приготвяне:
Смесете пуешкото, магданоза, кориандъра, копъра, ментата, кимиона, напоената в млякото галета, чесъна, лука и сирене в голяма купа и намачкайте с ръце до образуване на хомогенна маса. Разделете каймата на 4 равни части и всяка от тях на малки кюфтенца. Подправете със сол и черен пипер
Загрейте тигана с олиото и пържете около 10 минути пуешките кюфтенца като от време на време обръщате ту от едната страна, ту от другата, докато добре покафенее добре от всички страни. Прехвърлете ги в кухненска хартия да се отцедат от мазнината.
Добавете лука в тигана и посолете ( ако се налага добавете още ½ с.л. олио). Пържете не повече от 3 минути. Мушнете кюфтенцата в разрязаните хлебчета, прибавете готовия лук, облейте с горчицата и поднесете още топли.