Гъбите са ценен източник на витамин D, В12 и селен. Особено подходящи са за дами на диета. Поради ниската си калоричност, те бързо доставят на организма чувства на ситост. Повишават имунната защита, даряват с енергия и настроение. Могат да се консумират както самостоятелно, така и като гарнитура към салати и основни блюда. Придават на ястието изключително приятен и нежен вкус.
Пикантни гъби в зехтин
Продукти за 4-5 порции:
2 с.л. зехтин + 1 ч.ч.
500 г малки гъби
¼ ч.ч. бял винен оцет
½ ч.л. лют чурвун пипер
½ ч.л. сол
¼ ч.ч. лимонов сок
2 резена лимон
2 стръка мащерка
2 скилидки чесън
Приготвяне:
Загрейте 2 с.л. зехтин, запържете гъбите за 3-4 минути при постоянно бъркане до златисто. Намалете огъня и гответе още 3-4 минути, докато гъбите омекнат. Прибавете гъбите, лютия пипер и сол на вкус. Кипнете на умерен огън до изпаряването на течността и залейте с лимоновия сок. Разпределете мащерката, чесъна, лимоновите резени в 2 буркана по 500 мл. Разпределете гъбите, залейте със зехтин и затворете. Съхранявайте гъбите в хладилник.
Гъбени кюфтенца
Продукти за 4 порции:
300 г спагети
1 глава лук
200 г печурки
2 с.л. олио
1 ч.л. горчица
150 г заквасена сметана
30 г орехови ядки
червен пипер на вкус
босилек
Приготвяне:
Сварете спагетите според указанията на опаковката и прецедете. Гъбите почистете и нарежете на тънки лентички. Лука нарежете на ситно, орехите начупете. Загрейте в тиган олиото и запържете лука и гъбите. Добавете сметаната с горчицата, орехите, подправете със сол и пипер и гответе 5 минути. Изспитете в соса спагетите, загрейте и разпределете в чинии. Наръсете със ситно нарязан босилек.