Агнешкото месо е изключително препоръчително за всяка дама, която се бои от трупането на килограми. Спокойно, момичета! Агнешкото не е тлъсто, то е богато на протеини, цинк и витамини от група В, източник е на желязо, калий и фосфор. Приготвено в компанията на задушени зеленчуци, като моркови, картофи, тиквички и патладжан, на розмарин, ухаещ на блаженство, на джоджен, салвия или босилек, на кора от лимон или портокал, и поръсено с орехови ядки, ястието с агнешко се превръща в непреодолимо изкушение за всеки гастроном, в шедьоври на кулинарното изкуство!
Котлети с кашкавал
Продукти:
1 кг агнешки котлети
250 г кашкавал
4 яйца
галета
125 г масло
олио
черен пипер
сол
Приготвяне:
Начукайте котлетите, поръсете ги със сол и черен пипер. Оставете ги 2 часа в хладилник, за да поемат аромата. Като ги извадите, ги намажете с разтопено масло, оваляйте ги във фино настъргания кашкавал, после в разбитите яйца, отново в кашкавала и накрая в галета. Изпържете ги в дълбок тиган в обилно количество загрято олио. Може да ги гарнирате със задушени картофи и/или голяма зелена салата.
Котлети върху канапе от спанак
Продукти:
12 агнешки котлета
½ лимон
½ к.ч. зехтин
4-5 стръка джоджен
кимион
черен пипер
сол
За канапето:
1 кг спанак
1 зелена чушка
3-4 стръка зелен лук
200 г сирене
250 г цедено кисело мляко
250 г смлени орехи
Приготвяне:
Направете маринатата от лимоновия сок, зехтина и подправките. Накиснете котлетите за час.два. Изпечете ги на скара или на тиган. Сложете в гевгир почистения спанак и го потопете във вряща подсолена вода за минута. Облейте го със студена вода. След като се отцеди, го нарежете много на ситно. Прибавете нарязаните на ситно лук и чушка. Сложете натрошеното сирене, млякото и орехите. Омесете добре сместа, разпределете я и я оформете в кръг в центъра на всяка чиния. Върху канапетата сложете по един котлет.