Макарони с пармезан и тиквички

Продукти за 4 порции:
400 г макарони с яйца
2 с.л. зехтин
1 малка, ситно нарязана, глава червен лук
4 тиквички, настъргани на едро
2 счукани скилидки чесън
150 мл сметана
50 г настърган пармезан

Приготвяне:

Сварете макароните според указанията на опаковката, след което отцедете. Междувременно в голям тиган загрейте зехтина, ситно нарязаната глава червен лук и запържете за около 3 минути. Добавете тиквичките и счуканите скилидки чесън. Задушете на умерен огън за 2 минути и добавете макароните. Разбъркайте внимателно, сипете сметаната и посолете на вкус. Сервирайте порциите, поръсени с пармезан или друго твърдо сирене. Украсете с нарязани домати и сос за спагети.

Киш с тиквички и козе сирене

Продукти:

Готово многолистно или бутер тесто
1 голяма тиквичка, нарязана на малки кубчета
4 стръка зелен лук, нарязан на кръгчета
20 г масло
2 яйца
150 мл прясно мляко
4 с.л. сметана
125 г козе сирене

Приготвяне:

Ако сте сред почитателите на домашното тесто, може да си го приготвите по следния начин: Смесете 250 г брашно, 125 г масло, 1 яйце и щипка сол с 3 с.л. вода. Омесете меко тесто и го увийте в готварско фолио. Оставете в хладилника за 2 часа, след което го разточете.

Загрейте предварително фурната на 200 градуса. Сложете плоска тавичка вътре, за да се затопли. Вдигнете тестото върху кръгла форма с диаметър 20 см и го разстелете. Внимателно го притиснете към дъното и стените на формата. Отсранете стърчащото отстрани количество. Използвайте парче пергаментова хартия, за да покриете така получения блат, а отгоре сложете намачкано фолио. Поставете формата в плитка тавичка и печете 10 минути. Отстранете хартията и фолиото и печете още 5 минути. Междувременно загрейте 20 г масло в средно голяма тенджера и задушете тиквичките и лука за 5 минути. Извадете и оставете да изстинат. Натрошете или нарежете сиренето. Подредете зеленчуците върху блата. Разбийте яйцата заедно с млякото, сметаната и малко сол. Върнете формата в тавичката и и сипете яйчената смес върху плънката. Печете 30 минути, докато кишът придобие нежен златист загар и се покрие с хрупкава коричка.