За да ни е сладко и драго на душата през цялата седмица, предлагаме да стартираме първия ден от нея с нещо наистина пленяващо, радващо сетивата и даряващо с благинка небцето и сърцето – три тортени изкушения. На вас оставяме избора с коя от тях да започнете:

Домашна торта Гараш

Продукти:

За тестото:
160 г прясно масло
200 г пура захар
3 с.л. какао
5 жълтъка
7 белтъка
300 г смлени орехи
1 прахче ванилия

За крема:
100 г краве масло
100 г пудра захар
2 с.л. какао
1 к.ч. прясно мляко
1 с.л. брашно
1 с.л. ром
1 прахче ванилия

Приготвяне:

Тестото се приготвя, като маслото се разбива със захарта и последователно се прибавят жълтъците, какаото, предварително разбито с малко мляко, смлените орехи, ванилията и разбитите на сняг белтъци. Сместа се изсипва в тортена форма, облицована с намаслена хартия или намазана с олио и поръсена с брашно, и се пече при умерена температура. От останалите продукти се приготвя крем, като най-напред млякото се разбива с брашното и се загрява до завиране. Какаото се разбърква с малко мляко или вода на гъста каша и се прибавя към брашнената смес. Маслото се разбива с пудрата захар на пухкав крем, след което постепенно, при непрекъснато разбъркване към него се прибавя какаовата смес. Накрая кремът се ароматизира с ванилията и рома. Изстиналият блат се намазва с крема и се поръсва със смлените орехи.

Снимка: recepti.gotvach.bg