Солен кекс със сирене и магданоз

Продукти:
200 г краве сирене
200 г кисело мляко
4 яйца
350 г брашно
1 пакетче бакпулвер
магданоз

Приготвяне:
Разбийте яйцата и към тях добавете натрошеното сирене и киселото мляко. Разбъркайте отново и добавете брашното, наситнения магданоз и бакпулвера. Разбъркайте до получаването на кексово тесто. Ако е необходимо, добавете още брашно. Намаслете кръгла форма за кекс и изсипете в нея сместа. Печете в предварително загрята на 180- градуса фурна.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

 

Солен пай с пилешко и гъби

Продукти:
1 пакет готови кори
400 г гъби
100 г пилешко филе
400 г заквасена сметана
2 яйца
200 г кашкавал
½ връзка зелен лук
Магданоз
½ пакетче масло
сол и и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Задушете нарязаните на ситно лук и гъби. Добавете нарязаното на кубчета пилешко филе и магданоз на ситно за около 5 минути. Отстранете от огъня и оставете плънката леко да изстине. Разбийте яйцата и сметаната. Към тях прибавете настъргания кашкавал и разбъркайте. Разтопете маслото и намажете дъното на кръгла тава. Подредете половината от корите, така че да застъпват краищата им и да излизат извън тавата, като намажете всяко от тях обилно с масло. Изсипете плънката върху корите и я залейте с млечно-яйчената смес. Затворете навътре стърчащите краища на корите и покрийте с останалите кори отгоре. Печете пая в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се покрие със златист загар.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos