Клафути е френси елегантен сладкиш с вълшебен вкус и аромат. Названието му идва от глагол на древен романски език, който в превод означава "пълня". И точно тук се крие очарованието му – той се състои от тесто и пълнеж от плодове. Класическото клафути е с череши или вишни, на което дори са оставени дръжките и костилките. Именно с него ще започнем, но с почистени череши, за да не гълтат костилки малчуганите:

Клафути с череши (вишни)

Разбъркайте 2 ч.ч. череши с 2 с.л. белени бадеми. Смесете 3 яйца, 1 ч.ч. обикновена захар и 1 с.л. кафява захар, щипка сол и ½ ч.ч. брашно. Бъркайте, докато се получи гладка смес. Добавете 1 ч.ч. прясно мляко, 2 ч.л. бадемов екстракт и 1 ½ ч.л. ванилова есенция. Разбивайте до гладкост. Изсипете смест в намазана и поръсена с брашно тава. Печете на 180 градуса 40-50 минути. Оставете десерта да изстине, след което го поръсете с пудра захар.

Клафути с ябълка и малини

Загрейте фурната на средна температура и поставете скарата на 20 см от реотаните. Намазнете форма за печене и покрийте дъното с 425 г малини и 1 ябълка, нарязана на ситно. В отделен съд смесете ½ ч.ч. заквасена сметана, ½ ч.ч. готварска сметана, 1 яйце, 1 с.л. пудра захар, 1 с.л. ванилов екстракт и 2 с.л. брашно. Бъркайте, докато продуктите се смесят добре. Изсипете сместа  върху плодовете. Печете 10 минути. Сервирайте ги, поръсени с пудра захар. Сервирайте със сладолед или заквасена сметана.