След като ви запознахме със здравословните и, надяваме се, вкусови качества на оранжевите, жълтите и лилавите плодове и зеленчуци, време е да отделим подобаващо внимание и на червените. Червените храни (ягоди, малини, боровинки, ябълки, череши, ряпа, домати, чушки) са сред първенците по съдържание на антиоксидантни. Те са мощни имуностимулатори и същинска съкровищница на витамини, минерали и фибри, полезни за храносмилането. На всичкото отгоре от черевените вкусотии не се пълнее, тъй като всички те са бедни на калории. Особено препоръчителни са като превенция срещу рака!

Салата с червени чушки

Продукти:
8 сладки червени чушки    
¼ чаша прясно нарязан магданоз
2 до 3 скилидки чесън, пресовани
½ ч.л. сушен риган
 ¼ ч.л. сол
½ чаша зехтин
2 с.л. оцет

Приготвяне:
Измийте и нарежете по дължина на четири чушките. Изпечете ги от двете страни в нагорещен тиган. Обелете ги. В голяма купа смесете магданоза, чесъна, ригана и солта и ги изсипете върху чушките. Полейте ги с оцета и зехтина.