Почувствайте оригиналния италиански вкус с тези три възхитителни традиционни специалитета...

Лазаня с броколи и сирене

Продукти да 4 порции:

250-300 г яйчена лазаня
60 г краве масло
1 глава лук, ситно нарязана
60 г брашно
425 мл пилешки и зеленчуков бульон
285 мл прясно мляко
по ¼ ч.л. сол и индийско орехче
смлян черен пипер
1 с.л. горчица
120 г грюер
2 с.л. зехтин
100 г кашу
340 г броколи, накъсани на розички
1 скилидка чесън
250 г сирене рикота
30 г пармезан (или пикантен кашкавал), настърган
листенца пресен босилек за украса

Приготвяне:

Разтопете в тенджера маслото и запържете лука. Смесете с брашно и изчакайте 1 минута, след което постепенно добавете млякото и бульона. Оставете да заври, като бъркате, докато сосът се сгъсти и стане еднороден. Посолете, поръсете с черен пипер, добавете индийското орехче и горчицата. Задушавайте 2 минути. Свалете от котлона и сипете грюера, докато се разтопи. Похлупете съда и го оставете настрана.

Поставете лазанята в тавичка, залейте с гореща вода и я оставете 5 минути да омекне. Отцедете добре. Загрейте зехтина в тиган и запържете кашуто. Извадете ги в чиния. В тиган поставете броколите и пържете 2-3 минути, след което добавете чесъна и като бъркате леко, изчакайте още 1-2 минути. Изсипете ядките в тигана и го свалете от котлона. Намаслете недълбок съд и на дъното му разстелете половината лазаня, така че корите й леко да се застъпват. Отгоре изсипете половината от сиренето рикота, сместа с броколите и 1/3 от кашкаваления сос. Повторете пластовете още 2 пъти и наръсете пармезан. Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете съда в средата на фурната. Печете 1 час, докато горният пласт се покрие със златиста хрупквата коричка. Украсете с босилек.

 

Лазаня с морски дарове

 

Продукти за 4 порции:

250 г яйчена лазаня
450 г филе от треска
1 дафинов лист
кората на ½ лимон, ситно настъргана
по ¼ ч.л. сол и индийско орехче
смлян черен пипер
60 г краве масло
2 стръка зелен лук, ситно нарязани
60 г брашно
150 мл квасена сметана
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. доматено пюре
по 120 г варени и замразени почистени скариди и миди
30 г галета
30 г пармезан, настърган
1 с.л. нарязан пресен магданоз

Приготвяне:

Нарежете филето от треска на 2 или 3 части, сложете го в тенджера и го залейте с вода (колкото да го покрие). Добавете дафиновия лист, лимоновата кора, солта и черния пипер и оставете да заври. Свалете от огъня, похлупете и оставете за 10 минути. После прецедете и запазете течността. Накъсайте филето и отстранете костите. В тенджера с масло за 1 минута запържете зеления лук, сипете брашното и изчакайте още 1 минута. С бъркане налейте течността, в която се е варила рибата (ок. 550 мл). Оставете да заври, като продължавате а бъркате, за да изчезнат бучиците, после добавете сметаната и индийското орехче. Отлейте 285 мл от соса. В останалия сипете лимоновия сок и доматеното пюре. Охладете и сложете треската, скаридите и мидите.

Поставете лазанята в тавичка, залейте с гореща вода и я оставете 5 минути да омекне. Отцедете добре. Намаслете дълбок съд. На дъното разстелете 1/3 от лазанята, така че корите леко да се застъпват. Отгоре разпределете равномерно ½ от соса от морски продукти. Орният пласт трябва да бъде от лазаня. Залейте лазанята с водна чаша от заделения сос. Смесете галетата, кашкавала и магданоза и наръсете отгоре с тази смес. Загрейте фурната до 180 градуса и печете 1 час, докато ястието се покрие с хрупкава златиста коричка.