В сезона на пролетните зеленолистни ви предлагаме няколко атрактивни начина да приготвите коприва. Традиционно тази здравословна храна се превръща в супа. Но със сигурност има начини да избягате от скуката и еднообразието. Ето няколко:
Салата с коприва
За да запазите всички ценни съставки на копривата, трябва да сведете термичната обработка до минимум. Затова вместо да я варите или печете, само я попарете с гореща вода. Така ще остраните парещия вкус и ще може да я хапвате с удоволствие.
Залейте почистената коприва с гореща вода и оставете да поседи така няколко минути. Изцедете. От горещата вода копривата омеква и потъмнява. Към нея прибавете цедено кисело мляко и смлени орехи. Може да овкусите със зехтин и малко сол. Получава се чудесна, здравословна разядка.
Копривени кюфтенца
Почистената и бланширана коприва се нарязва на ситно. Към нея се добавя 1 глава лук, нарязана на дребно, щипка сол, 4 яйца и брашно, колкото да се получи гъста каша. Допълнително се овкусява с черен пипер и чубрица. Може да добавите щипка сода за хляб, за да получите допълнителна пухкавост. Кюфтенцата се пържат в предварителноз агрято олио. Отцеждат се от мазнината върху салфетка.
Сочно зелена паста
Изчистената коприва се сварява и се пасира с малка част от водата, в която се е готвила. В тава се сипва пълнозърнесто 600 грама брашно от твърда пшеница и се оформя кладенче. разбиват се 3 яйца и се добавят към брашното. Сварената и пасирана коприва също се прибавя и се замесва средно твърдо тесто. То се оформя на на овал, като класическата форма на хляба. Нарязва се на филийки. Всяка филийка леко се притиска с пръсти и се набрашнява от двете страни, след което се пуска през валовете на машината за паста. Готовите ленти се сушат. Сваряват се в леко подсолена вода. Копривената паста се гарнира чудесно със сметанов или доматен сос. Може да добавите гъби, черен пипер и меко сирене.