Тези превъзходни соленки се приготвят лесно и бързо. Поднесени в неделното утро или като следобедна закуска в почивните дни, тези хрупкави и топли вкусотийки даряват с топлота и нежност, с хрупкава и пухкава наслада.
Соленки от виенски кифли
Продукти:
8 виенски кифли
75 мл прясно мляко
100 г сирене
2 яйца
ким или сусам според предпочитанията ви
Приготвяне:
Кифлите се нарязват на кръгчета и се подреждат в тава за печене. Маслото се разтопява с чаена лъжичка се разпределя върху парченцата от кифлите. Сиренето се настъргва в разбитите яйца, сместа се разбърква добре и се разпределя с лъжичка върху намаслените парчета, като отгоре се поръсват с малко ким или сусам. Соленките се пекат във фурна при висока температура за около 6-8 минути, докато се покрият с със златиста хрупкава коричка.
Бърза баница с виенски кифли >>
Маслени соленки
Продукти:
125 г масло
1 к.ч. вода
250 г брашно
½ пакетче бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2/3 ч.ч. натрошено сирене
1 яйце
ким, сусам, червен пипер или кашкавал според предпочитанията ви
Приготвяне:
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и се размесва с настърганото масло (предварително замразено в хладилника), солта и захарта. Към получената смес се прибавя водата и се замесва тесто, което се разточва на кора с дебелина ок. 1 см. С кръгла форма (с диаметър ок. 5 см) от кората се изрязват кръгчета. Във всеки кръг се поставя плънка от настърганото сирене, размесено с един белтък и половин жълтък. Кръговете се прегъват, без да се притискат плътно , намазват се с останалия жълтък и се поръсват с ким, червен пипер или кашкавал, след което се изпичат.