Многобройните поздравления на празници обикновено са и ароматно гарнирани с букети цветя. Те остават като хубав спомен дни, след като празникът е минал. Напомнят за приятните емоции, които сме изпитали, за специалното отношение на близките, а и букетите са толкова красиви. Дни или седмици след събитието обаче свежите цветове клюмват, ярките им цветове избледняват, композициите променят формата си. Някои смятат, че не е на хубаво в дома да се държат изсъхнали цветя, защото нямат живот в себе си и носят негативна енергия. Приятен спомен ли са сухите цветя или безжизненост с минало?

За разлика от изкуствените пластмасови и найлонови цветя, сухите са истински

Когато изсъхнат, някои от тях дори ухаят по-силно. Ако успеем да ги изсушим правилно, те ще запазят формата, а и цвета си. Стръковете, листата и съцветията успешно могат да се превърнат в украса за дома. Трябва само да знаем как и да проявим малко въображение.

Начини за сушене

Цветята, които имат едра чашка, се сушат най-добре, като ги закачите с цвета надолу и ги оставите за няколко дни така. За целта може да използвате простора, за да са на достатъчно проветриво място, и една щипка, с която да хванете стеблото на въженцето. По този начин най-добре се сушат рози. Те запазват формата на чашката си, а цветът остава цял.

рози

Дребните цветчета се запазват най-добре поставени между листовете на дебела книга. Тежестта на страниците ги прави тънки и така могат да се използват за декорации, за картички или за вграждане в ръчна хартия. Цветята трябва внимателно да се подредят между страниците и да се оставят така за известно време. Върху книгата, в която са, могат да се поставят още книги за тежест. По този начин могат да се запазят диви и градински теменужки, минзухари, маргаритки, детелина и др.

цветя

С лак за коса пък освен че може да запазите прическата си, може да запазите и цял букет. Цветята трябва да се напръскат обилно малко преди да са повяхнали и клюмнали. По този начин  могат да се запазят за дълго и цветя, поставени в косата и булчински букети.

Цветята или листенцата от съцветието може да изсушите и върху равна повърхност – дъска, картон, поставени на шарена сянка. Изключително подходяща е хартия, промазана с восък от едната страна. Така дори да има влага или да се появи петно от цвета, няма да засегне другите цветове или да навлажни мястото отдолу. За сметка на това, страната без восък попива добре и цветчетата могат комфортно да си полегнат и да се попекат на слънце. С този начин се сушат най-добре дребните полски цветчета.

Ако искате сушенето да приключи по-бързо, може да използвате и кухненската фурна. Сушете така, както се сушат плодове и зеленчуци за зимата – на ниска температура, продължително време, по възможност на режим с включен вентилатор. По този начин добре се съхраняват цветовете на хризантемата, тагетиса и градинските лалета.

В пясък могат да се сушат зюмбюли, лайка, слънчогледи и др. Един пласт сух и чист пясък се сипва в тепсия или сандъче, върху него се поставя цветето, след което и то се засипва внимателно с пясък. Пясъкът попива влагата от растението и бавно го дехидратира, като запазва формата и цвета му. Хубаво е да се постави някакъв знак къде точно се намира цветето, за да не го повредите, когато ровите, за да го извадите. Цветята в пясък се сушат по-бавно, отколкото във фурната. Нужни са поне няколко седмици.

лалета
Тъй като не само цветовете, но и стеблата и цветята на някои цветя са красиви, те пък могат да се съхранят като се накиснат в разтвор от 1 част глицерин и 2 части вода за 2 седмици. Около тях се образува тънък слой, който ги изолира от въздуха и така те се запазват като живи. След това растенията се изваждат и се изсушават.

Цветове с неправилна и по-странна форма успешно се запазват като за кратко се потапят в разтопен восък или парафин. Той трябва да е топъл, но не и горещ, защото температурата може да деформира листата на цветето. Потопеното растение бързо се изважда и се поставя във вода с ледени кубчета или върху найлон във фризера.

Магарешки бодил, юка, папур, житни класове, ангелски дъх, стръкове лунария и други декоративни листни растения може да хербаризирате като ги поставите във ваза без вода.

Във фабрични условия цветята се обработват с различни химикали, за да се консервират. Резултат от една от най-новите технологии са стабилизираните цветя. Те са изсушени, но с абсолютно запазен цвят и визия на свежо, току-що откъснато цвете.

Когато се хербаризират, цветята обикновено променят нюанса си. Така алените рози стават морави или почти черни, лалетата в бордо - лилави и т.н. Разбира се, не със всички цветя е така.

Сухите цветя могат да се използват за направата на есенни декорации, като към тях се добавят шишарки, дървесни кори, пънчета, мъх, листа, декоративни тикви и кратунки, жълъди и др. Стръковете може да подредите в плетена кошница, във високи вази, да аранжирате за пано на стената или да поставите в стъклени бутилки и торбички за аромат. Някои растения могат да се използват за варене на чайове и отвари - хризантема, роза.

бутилки