В гастрономията, както в модата, има тенденции, които водят последователите си по ръба на откривателството.  

Ето какво ще ни предложи 2017 година в това отношение. 

Зелена сила - годината на хлебното дърво и храните с хлорофил 

2017 ще бъде "по-зелена" година от всякога. Може би не е случайно това, че Pantonе избраха именно ябълково зеленото за цвят на годината. Независимо дали иде реч за веганство, или за вегетарианство, трендът през годината ще е да си набавяме енергия и здраве най-вече от растенията.  

Снимка: iStock

Според хранителния експерт Майкъл Уитмън "зеленчуците са секси". Това е тенденция, която набира все повече скорост през последното десетилетие. Азиатската хлебно дърво - известно и като jakfruit (жак) ще бъде в светлината на прожекторите не само защото като универсален хранителен продукт, но и защото е вкусен, има специфична текстура, което го прави фантастичен заместител на месото. Плодовете му могат да се консумират както сурови - за десерти и салати, така и след термична обработка. 

Снимка: iStock

Зелената цунами вълна се разраства. Според Times възходът на зеленчуците може да се забележи най-много в менютата на ресторантите, както и във веганските предложения, които се забелязват все по-често на много места. Тенденциите са да се консумира и готви все повече със зеле, водорасли и кейл.  

Хумус и фалафели 

Корейската кухня ще набира все по-голяма популярност, и по-конкретно - ястията, които се предлагат в купички - супи и пасти. Ще има и изобилие от сандвичи и ролца в различни варианти (виетнамските bánh, мексиканските tortas), буритос, ролца от раци и т.н. Добавете и богатството от сосове, с което може да се експериментира, и се получават наистина вълнуващи вкусове.  

През 2017 г. все по-често ще се използва терминът "световна кухня". Ястията запазват своята автентичност, но все повече готвачи от различни националности приготвят ястия от други. Географските райони и култури се сливат.  

Снимка: Wikipedia

Ресторантьорство и виртуално обслужване  

2017 ще бъде година на виртуалните ресторанти на всички нива. Хората все по-често поръчват храна за дома и все по-рядко предпочитат общуването с непознати лице в лице. През годината тази тенденция ще се задържи и ще се засили. Откриват се и нови ниши - ресторанти, в които можеш да поръчаш, без да се виждаш лице в лице с обслужващия персонал, а използваш само компютър, както и алтернативни решения за смелчаци - хранене високо в небето и други екстремности. Една от очакваните новости е доставка на пица с дрон.