Тортите, украсени с фигурки от захарно тесто. са особено красиви и впечатляващи. Чарът им често се крие в това, че просто не разбираме как е направена фигурата, с какъв ли таен метод е изрисувана тази сянка и с кои професионални инструменти е скулптуриран моделът. Повдигайки завесата обаче, се оказва, че нещата не винаги са толкова трудни и мистериозни.
Ранункулусът е цвете, което много прилича по своя кичест цвят на божура. Особено предпочитан е за декорация на сватби, както и за сватбени прически, защото е пищен и в нежни цветове. Направен от захарно тесто, той е прелестна украса и за сватбени торти.
Ето как да направите цвят от ранункулус от захарно тесто стъпка по стъпка.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
1. Нужни са ви инструменти за моделиране, капковидни форми за изрязване на листата и четки.
2. За залепване се използва плоска четка, специално сладкарско лепило или белтък. Лепилото е много подходящо при моделиране на обемни фигури. Разбира се, то не съдържа вредни съставки и може да се консумира.
3. От зелено тесто оформете топче, което всъщност ще е основата на цветето. С тънката страна на инструмента направете резки, така че топчето да получи релеф. Намажете го с лепило от всички страни. Към него ще се залепят всички листа на цветето.
4. Изрежете листенца с металната формичка от тънко разточено захарно тесто. С широкия топчест край на инструмента разстелете листото, така че да стане максимално тънко, а листенцата да придобият неправилна форма, която е по-реалистична и близка до истинските листа. Добре е това да се направи върху незалепваща повърхност. Ако не разполагате с нещо подходящо, просто сложете парче найлон или свежо фолио върху кухненския плот или масата.
5. Щом залепите първото, го намажете и от външната страна, за да може към него да залепите следващото. Цветът се оформя чрез натрупване.
6. Листенцата трябва да се застъпват едно за друго с малко отстояние.
7. На този принцип трябва да оформите корона,която да съдържа поне 30 листенца. След това фиксирайте цветовете върху тортата. Достатъчно е тя да е покрита само с бял фондан.