Тортите, украсени с фигурки от захарно тесто. са особено красиви и впечатляващи. Чарът им често се крие в това, че просто не разбираме как е направена фигурата, с какъв ли таен метод е изрисувана тази сянка и с кои професионални инструменти е скулптуриран моделът. Повдигайки завесата обаче, се оказва, че нещата не винаги са толкова трудни и мистериозни.

Ранункулусът е цвете, което много прилича по своя кичест цвят на божура. Особено предпочитан е за декорация на сватби, както и за сватбени прически, защото е пищен и в нежни цветове. Направен от захарно тесто, той е прелестна украса и за сватбени торти.

Ето как да направите цвят от ранункулус от захарно тесто стъпка по стъпка. 

1. Нужни са ви инструменти за моделиране, капковидни форми за изрязване на листата и четки. 

 

2. За залепване се използва плоска четка, специално сладкарско лепило или белтък. Лепилото е много подходящо при моделиране на обемни фигури. Разбира се, то не съдържа вредни съставки и може да се консумира.

 

3. От зелено тесто оформете топче, което всъщност ще е основата на цветето. С тънката страна на инструмента направете резки, така че топчето да получи релеф. Намажете го с лепило от всички страни. Към него ще се залепят всички листа на цветето.

4. Изрежете листенца с металната формичка от тънко разточено захарно тесто. С широкия топчест край на инструмента разстелете листото, така че да стане максимално тънко, а листенцата да придобият неправилна форма, която е по-реалистична и близка до истинските листа. Добре е това да се направи върху незалепваща повърхност. Ако не разполагате с нещо подходящо, просто сложете парче найлон или свежо фолио върху кухненския плот или масата. 

5. Щом залепите първото, го намажете и от външната страна, за да може към него да залепите следващото. Цветът се оформя чрез натрупване.

6. Листенцата трябва да се застъпват едно за друго с малко отстояние. 

7. На този принцип трябва да оформите корона,която да съдържа поне 30 листенца. След това фиксирайте цветовете върху тортата. Достатъчно е тя да е покрита само с бял фондан.