Бананите са естествен извор на радост, защото съдържат витамин В6, който стимулира действието на серотонина – т.нар. "хормон на щастието". Той влияе на централната нервна система подобрявайки настроението и помага да се борим със стреса.

Благодарение на калия, който съдържат, бананите намаляват рисковете от сърдечно-съдови заболявания. Освен че съдържат почти нула грама мазнини, те са богати и на т.нар. сложни въглехидрати. Организмът се нуждае от повече време за тяхното разграждане и по този начин поддържат чувството за ситост по-дълго – което е идеалното диетично и здравословно решение за тънката талия.

За да удължим свежестта на бананите е редно да:
- отделим всеки плод от чепката;
- да отрежем парченца прозрачно кухненско фолио;
- и да ги увием около дръжките на всеки един банан.

Защо?
Причината е проста. При естественото зреене, бананите отделят етиленов газ. Той е причината плодовете да почерняват и омекват с времето. Увивайки дръжките с фолио, възпираме този процес и плодовете са свежи по-дълго (до 2-3 дни повече от обичайното).