Ако обичате да релаксирате, да се вдъхновявате и да препускате през различни светове, посредством нейно величество Книгата, ето как да си направите свое читателско кътче у дома.

Кое място от дома ви вдъхновява
Изберете място, на което можете да се усамотите, да помечтаете на спокойствие и да релаксирате. Мястото, което ще превърнете в кът за четене трябва да ви кара да се чувствате спокойни. Единственото, което трябва да направите е да изберете локацията в дома, която ви вдъхновява при четене.

Основно изискване - естествената светлина
При подбора на перфектното място за четене у дома, най-важното изискване, с което трябва да се съобразите е близостта му до естествена светлина. В случаите, в които имате възможност да четете книга на слънце, никога не си позволявайте да използвате лампа. Пряката светлина също не е препоръчителна, затова при непосредствена близост на мястото до прозореца, използвайте подходящи щори или пердета.

Как да изглежда перфектният кът за четене
Не е нужно да купувате нови мебели, а да помислите как да приспособите старите. Нужно ви е съвсем малко пространство от няколко квадратни метра, на което да поставите удобен стол или кушетка, поставка за книгите, освежаващите напитки и вазата с няколко стръка свежест.

Изберете любимия стол, на който ви е най-удобно да стоите. Може да е люлеещ се, кожен или фотьойл, най-важното му изискване си остава да е удобен. Като допълнение към него пригодете и табуретка, на която да вдигате мързеливо краката си, когато се изморят. Една възглавница и меко одеяло също ще бъдат чудесно допълнение към къта.

За моментите през нощта, когато слънцето не е наш съюзник в четенето, е нужно да си набавите и подходяща лампа.

През лятото...
През лятото, когато времето позволява, най-приятно е да четем на двора или на терасата. За там, сме сигурни, не са ви нужни специални съвети, за да подредите и декорирате.