Полезните свойства да дъвката са – почистване на зъбите и освежаване на дъха. Но ако дъвканата дъвка залепне върху дрехите, може да нанесе доста вреди. Ако ви се е случила подобна неприятност, не бързайте да изхвърляте дрехата си. Има достатъчно начини да я премахнете успешно в домашни условия.

Начините са 3:

горещ
студен
с различни помощни средства

Какво ще изберете, зависи от вида на тъканта и цвета на дрехата.

Почистване с кипяща вода

Потъркайте мястото, на което е залепнала дъвка, с четка за зъби, потопена в гореща вода. Ако дъвката не се отлепи, може да сложите дрехата или само онази част от нея, която е повредена в кипяща вода, и да я оставите да поседи така няколко минути. След това повторете процедурата с четката.

С ютия

Вземете парче плат и го сложете върху полепналата дъвка. Гладете с ютията, докато тя с еотлепи и залепне по парчето плат. Вместо плат, може да използвате непромокаема хартия и дори парче вестник. След това изперете дрехата, за да премахнете останалото мокро петно под дъвката.

Ако дъвката е залепнала в косата

Включете сешоара на максимална мощност. Трябва да направите гореща струя, която да разтопи дъвката. След това изтръкайте кичура коса с хавлия или вълнено парче плат. Трябва да е грубо, за да може да премахне дъвката от косъма.

С кубче лед

Ако дрехата, по която е полепнала дъвката, е от изкуствена материя, най-бързо ще се махне с кубче лед. Търкайте мястото с дъвка, докато видите, че дъвката се отлепва от плата.

С оцет

Загрейте на водна баня до 40 градуса малко оцет. Напоете памуче с него и търкайте мястото с дъвка с кръгообразни движения. Ако не се маха,  вместо памучен тампон, използвайте четка за зъби. По този начин може лесно да махнете дъвка от дамаска на мебели.