Царевичното нишесте не е само хранителна съставка, а ценен помощник в почистването у дома. При това, когато го използвате за подобни цели, не е нужно да се замисляте колко калорично е, дали съдържа глутен и дали е биопродукт, или дали съдържа ГМО. Просто вземате фино царевично нишесте и сте готови да осигурите блясък на всяко кътче вкъщи.

Почистване на мазни петна от текстил

За мазните петна всяка добра къщовница знае, че трябва да се реагира навреме. Изсипете царевично нишесте върху въпросното място. Нека е достатъчно, за да покрие цялата повърхност, че и още малко. Оставете да подейства 12 часа. Минете с прахосмукачката или изтупайте добре. По-този начин може да си спестите прането на цялата дамаска на канапето или килима.

Почиства захабена сребърна бижутерия и съдове

Смесете такова количество царевично нишесте с вода, че да се получи гъста каша. В нея потопете или намажете добре сребърните съдове и бижута. Оставете ги да изсъхнат, след което забършете щателно с памучна хавлия. Изплакнете.

Почиства петната от кръв
Към студената вода, която е задължителна премахвате петна от кръв, може да добавите и царевично нишесте. Направете паста. Не перете дрехата, а намажете изцапаното с нея. Оставете на слънце да изсъхне. То помага на нишестето да абсорбира кръвта. Ако резултатите не са задоволителни, пробвайте отново.

Запазва книгите от влага и мухъл

Ако някоя любима книжка се е намокрила по невнимание, не чакайте дълго, докато хване мухъл. Поръсете обилно поразените страници и корицата с царевично нишесте и изчакайте няколко часа преди да издухате продукта.