Сигурността на дома започва от входната врата. Затова е важно да изберем здрава такава и да сме убедени във функционалността на ключалката. Поставяме двойни врати, допълваме с решетки, включваме и аларма, но често правим една малка грешка, която може да ни струва много. А именно - оставяме ключа в ключалката. Това е особено опасно, става ли дума за ключове тип кръстати, битови касови или полусекретни. Това са металните ключове с накрайник, напречен на основното тяло. Могат да бъдат двустранни или едностранни, с напречни прорези.

Снимка: Росица Николова


Като оставят ключа в ключалката, много хора смятат, че се предпазват от възможността някой да отключи с шпрец или по друг начин от външната страна. Често хората дори завъртат ключа напречно, за да не може да бъде избутан от кладци или други недоброжелатели. Но същите имат и друга техника, с която могат да отключат вратата, когато ключът е в ключалката. В разкази,  изпатили споделят, че се поставя ключ или парче метал, които могат да влязат в ключалката, добре намазан накрая със секундно лепило. С негова помощ чуждият ключ залепва за вашия, който сте отставили от вътрешната страна. Така двата ключа стават едно и е много лесно да бъдат превъртяни.

Снимка: Росица Николова

По този начин недоброжелатели могат да влязат в дома ви, съвсем лесно и без дори да разбиват ключалката. Случва се предимно вечер, когато се предполага, че обитателите на дома спят.