Константин Ачков представи фамилия мебели от бранда "Lock Furniture", изградени на принципите на минимализма, които имат възможност за лесно пъзел-сглобяване и клипс сглобки. Може ли наистина обаче флет-пак мебели, които се сглобяват като пъзел и имат иновативни сглобки, позволяващи монтаж без лепило, да претендират за висок клас мебели с минималистична визия? 

Снимка: Константин Ачков

Дизайнерът и скулптор Константин Ачков показва, че такава комбинация е напълно възможна и дори заменя част от дървените елементи с изрязани от камък. Всичко това е възможно заради ползваните високи CNC технологии на изрязване, където точността е в хилядни. 

Снимка: Константин Ачков

Ползването на технически камък заедно с шперплат в актуалните мебели не е новост, но в случая те са с предварително изрязани специфични отвори, в които се пъхат нестандартни клипс щипки от тънък шперплат, които захващат частите без да е необходимо нищо допълнително като укрепване. Тези сглобки са изцяло авторска идея на Константин Ачков. 

За здравината на мебелите допълнително помага и принципът на сглобяване, който има своята логическа последователност и се базира на заключени две плоскости под прав ъгъл с хоризонтален посредник. 

Снимка: Константин Ачков

Оттам идва и името на фамилията мебели, като принципът се повтаря във всеки един с различна трактовка. В най-чист вид и като първоизточник този принцип може да се види в страничните масички "Corner". Като цяло мебелите имат едни много строги минималистични форми, в които специфичните сглобки се явяват видим акцент с претенция за декорация. 

Снимка: Константин Ачков

Тази първа част от фамилия мебели на Константин Ачков и неговият бранд "Lock Furniture" в колаборация с фирмата за обработване на камък "СКВ" е показана в общата изложба на "DESIGN.VE" - Биенале дизайн във Венеция. 

Снимка: Константин Ачков

Изложбата "Дизайн, след Дарвин. Адаптиран към Адаптивност" се провежда в историческия дворец Моросини Гатербург. В общата изложба на два етажа е показана селекция от съвременен дизайн от много различни автори. Откриването на изложбата съвпадна с откриването на архитектурното Биенале във Венеция на 23 май, като ще продължи до 17 юни.